Neden SSD kullanmalıyız?

HDD nedir?

Veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır. Sabit sürücülerin en sık kullanım yeri bilgisayarlardır. Ses, görüntü, yazılımlar, veri tabanları gibi büyük miktarlardaki bilgiler, gerektiğinde kullanılmak üzere sabit sürücülere kayıt edilir. Bu sürücülerde veri yazımı; metal, cam veya plastikten yapılmış, yüzeyi demir oksit ya da başka manyetik özellikteki malzeme ile kaplı diskler üzerine yapılır.

Bu kayıt edilen bütün veriler ya da bilgiler mıknatıslanma yolu ile kaydedildiğinden istenerek silinene kadar sabit kalmaktadırlar. Bütün veriler veya bilgiler elektrik kesintileri gibi durumlarda bilgisayar bellek yongalarındaki gibi kaybolmazlar bu nedenle de sabit sürücü olarak adlandırılmaktadır.

HDD ile Arasındaki Farklar

SSD’lerin hareketli parçaları olmadığından, HDD’ler gibi aniden bozulma ihtimalleri daha azdır.Ancak arıza yapan bir SSD’den veri kurtarmak da daha zor olabilir. SSD’ler de belirli bir yazma kapasitesi olduğundan o kapasiteye ulaştıklarında kullanılmaz hale gelir (normal bir kullanımda yıllarca hizmet verebilir). Hareketli parçalarının olmaması, SSD’lerin dışarıdan gelecek sarsıntılarda HDD’ler gibi etkilenmezler.

Sabit diskler (HDD) verilerini dönen diskler üzerinde depolar; SSD’lerin ise hareketli parçaları yoktur. SSD’ler daha pahalı USB bellek gibidir. SSD ve HDD aynı işlevi görürler; sisteminizi yükleyip, kişisel dosyalarınızı ve uygulamalarınızı depolarlar.